Traditioner

 

MORGENSANG: 

I vinterhalvåret synger vi morgensang inden formiddagsmaden. Hver måned har sine sange. 

 

FASTELAVN:

Dagene før fastelavn er tønderne blevet malet i flotte farver og der er fremstillet to sæt konge- og dronningekroner. Alle børn som voksne kommer udklædte på dagen. Når vi har spist formiddagsmad, samles vi i kreds, synger fastelavnssange og alle kommer ind i midten og viser sit udklædningstøj. Derefter tager vi varmt tøj på og går i skoven for at slå katten af tønden.Tønden er spændt op mellem to træer til de ældste og i hytten for de yngste. Tønden er fyldt med poser af tørret og frisk frugt, nødder, mandler og lignende.Konger og dronninger bliver kåret. Derefter søger vi ind i den varme hytte, hvor vi nyder tøndens indhold.

 

DÅB:

Vi har fire grupper i børnehaven. Efter barnets udvikling følgende grupper: Løbebiller, Bænkebidere, Salamandre og Skolopendre. Skolopendre har vi fra 1. april, hvor vi starter med førskolegruppe. Det er til april børnene rykker op i en ny gruppe. Dvs. når man har været løbebille, bliver man bænkebider osv.

Dåbsritualet består i at alle børnene går ind i skoven til "det talende træ". En af de ansatte har en "træ-krone" på og kan derfor høre, hvad det talende træ siger. Træet fortæller, at når børnene bliver døbt, er de gode venner med alle dyrene i skoven, og at det derfor er en selvfølge, at de behandler dyrene med respekt og når fx børnene fanger dyr, slipper de dem ud igen.

 

CYKELTUR:

Skolopendrene er hvert år i juni på en heldags cykeltur.

 

OVERNATNING:

Skolopendrene overnatter i børnehaven/skoven en nat i juni måned.

 

SOMMERFROKOST:

Lige før friskolens sommerferie holder vi en sommerfrokost/skt. Hans fest/afskedsfest.

Dagene før er der blevet fremstillet en heks og vi har bagt troldefingre og fremstillet en meget lang kost, som de kommende skolebørn skal sendes af sted på, som farvel og tak til børnehaven og goddag til friskolen.

På dagen når vi har spist formiddagsfrugt, tænder vi bål. Vi finder blomster m.v. til bordpynt. Der holdes båltale og heksen bliver brændt af, inden vi skal spise heksemad til frokost med drageøjne, frølår, slangespyt, snegleslim eller hvad vi nu finder på. På denne dag er alle grupperne samlet til det "lækre" frokostmåltid.

 

 JUL:

I december oser det af julehygge i skoven. De små nisser gemmer hver dag "den røde sok" et sted i skoven. Sokken indeholder en figur som er med i dagens fortælling. Når sokken er fundet samles vi i hytten, hvor vi har et juletræ. Juletræet bliver i løbet at december pyntet smukt med æbler, kastanje guirlander og kogler fundet i skoven. Når alle er samlet i hytten synger vi "det første lys vi tænder" og tænder samtidig det antal lys der svarer til datoen.

Juleevangeliet bliver spillet og fortalt af de ansatte og nogle gange med børnene som deltagere. 

I løbet af december har vi jule-forældrekaffe med kaffe, te, hjemmebagte pebernødder, hjemmelavet nissekræs og julesange.